Dutch Patches

Memory Quilts

Jan
31

tweed, breisels, wol en krijtstreep

Mooie rijke, winterse stoffen, die een hele andere quilt maken dan lichte katoenen stoffen. Een warme winterse deken is het geworden, met een seventies uitstraling. Ik had al een tijdje van dit soort stoffen verzameld, maar omdat het nog steeds niet genoeg was, had ik een stapeltje stoffen gekocht bij de Stoffenkraam in Tegelen. Natuurlijk had het net zo goed allemaal stof van winterjas, mantelpakje, blazer, wollen trui, sjaal en rokje kunnen zijn.

De achterkant van de quilt is van dezelfde stof als het "Heerlijk" kussen dat ik laatst liet zien, dus als setje passen ze ook nog eens mooi bij elkaar. Alleen weet ik zelf niet helemaal zeker hoe ik deze quilt moet zien, is ze nu hip of ouderwets? Lekker ouderwets hip denk ik.

In de showcase staan nog meer foto's! En als je nu denkt dat dit setje goed op jouw bank zou staan, het is te koop. Maar ook van je eigen dierbare stoffen kan een deken zoals deze gemaakt worden.2 reacties »

Jan
23

Seventies

De tweeds en breisels van vorige week nodigden uit om eens iets heel anders te proberen. Ik had een retro patroon in mijn hoofd, en dat leek me perfect voor de warme, bruine stofjes. En die oranje wollen sjaal, die moest er ook in, voor wat contrast, maar ook om het seventiesgevoel te versterken. Daar ben ik van de week dus aan begonnen. En het begint nu ook echt ergens op te lijken. Het patroon is niet heel moeilijk, maar de stoffen daarentegen zijn erg lastig te verwerken. Sommige zijn dik en stug, andere zijn dun en glad, en dan zijn er nog de zeer rekbare breisels. Maar met wat kunst en vliegwerk is het gelukt, de top van de "Seventies" quilt is klaar. Heel anders dan wat ik tot nog toe gemaakt heb, maar daarom niet minder leuk. Het is bedoeld als een oefenwerkje; als ik quilts maak van kleding is dat natuurlijk ook altijd een mix van stoffen.

Op de foto heb ik net de achterkant, tussenlaag en de top gespannen en op elkaar gespeld met veiligheidsspelden. Het doorquilten kan beginnen!

Fijn weekend allemaal!


"Seventies"

Geen reacties »

Jan
16

Stoffen kiezen en kopen

Als ik niet werk met gerecyclede stoffen, moet er natuurlijk stof gekocht worden. Ook dat is één van de leuke onderdelen die bij de quiltmakerij horen. Mijn stoffen verzamel ik op de markt of in stoffenwinkels, maar ook online zijn er hele mooie (quilt)stoffen te koop.
Quiltstoffen die je in webwinkels koopt, worden vaak in een mooi bij elkaar passende lijn uitgebracht. Kleuren en patroontjes zijn dan prachtig op elkaar afgestemd. Als ik ga shoppen in een winkel of op de markt, dan moet ik zelf op zoek naar mooie combinaties. Dat is wat moeilijker, en meer werk, maar wel ook erg leuk om te doen.
In mijn stoffenvoorraad bevinden zich allerlei stapeltjes stofjes die mooi met elkaar combineren. Soms een stapeltje frisse, vrolijke stofjes, en soms een stapeltje wollige winterse tweeds en breisels. Allebei de stapeltjes op de foto liggen nog te wachten tot ik er wat moois van ga maken. Maar binnenkort zullen ze vast aan de beurt zijn om een quilt te worden.


Hello Luscious van Basic Grey/Moda


Winterse tweeds en breisels, deels van de Stoffenkraam, Tegelen

1 reactie »

Jan
9

Lemoyne Stars 2

Het is al weer een paar weken geleden dat ik met de Lemoyne Stars begon, en ik aan jullie vroeg welke kleur stof het mooiste zou zijn voor de randen. Blauw, bruin, grijs werden allemaal genoemd. En blauw én bruin is het geworden. Ook de achterkant krijgt nog een blauwe tint, iets zachter dan die van de voorkant.
Het is nu nog geen quilt, alleen nog maar een patchwork lap, die nog een tussenlaag en een achterkant moet krijgen, maar ik wil jullie toch alvast wat laten zien.
Het patroon van deze ster is al heel oud, vooral in Amerika veel gemaakt. Ik had een foto van een quilt met Lemoyne Stars gezien van rond 1850, en toen ben ik op zoek gegaan naar een wat moderner patroon van deze ster. Dat was niet moeilijk te vinden.
Hieronder een klein stukje geschiedenis over het quiltblok, en paar foto's, één van de antieke quilt, die mij inspireerde, en twee van mijn gemoderniseerde versie. Het mooie verweerde uiterlijk en de zachte kleuren van de antieke quilt kan ik niet namaken. Maar wie weet, hoe mijn quilt er over honderd jaar uitziet.... Gewoon gebruiken dus, want een quilt wordt door gebruik alleen maar mooier. Maar eerst moet ik haar nog afmaken, zodat het ook echt een quilt is.
“Lemoyne Star” is the name of a traditional quilt design whose earliest known published date is 1911. The conguration falls into the category of “eight-point/45° diamond stars.” The pattern itself has earlier origins than its published date. Ruth Finley in her book Old Patchwork Quilts and the Women Who Made Them, 1929, states that this particular quilt block was called “Star of Lemoyne”, “Lemoyne Star”, or “Lemon Star” (in New England), and she reveals that the design takes its name from the two LeMoyne brothers who settled Louisiana in 1699.

Lemoyne Stars is gereserveerd.


Antieke Lemoyne Stars Quilt


Mijn Lemoyne Stars


van dichtbij...

3 reacties »

Jan
2

Heerlijk!!

Oudejaarsavond heb ik al een foto laten zien van "Heerlijk!", maar toen was ie nog niet helemaal af. "Heerlijk!" is nu een kussen geworden, met een stoere, winterwarme uitstraling. Een donkere, wollige achtergrond met tweed letters erop geappliqueerd. Het kussen is gequilt met een grijs stiksel en sluit aan de achterkant met knoopjes. Natuurlijk staat "Heerlijk!" heel mooi op onze eigen stoel, maar hij mag ook verhuizen naar een andere stoel of bank. En hoe leuk zou het zijn als er bijvoorbeeld "Fijn!" op zou staan, of "Super!".......

In de showcase staan nog wat meer foto's om "Heerlijk!" van alle kanten te kunnen bekijken.
2 reacties »

LRB