Sluit [X]

Dutch Patches

Memory Quilts

Kussens

Kussens van kleding, kussens met foto's, patchwork kussens, een tekst op je kussen, of een combinatie hiervan.

Een kussen van de kleren van oma
Eerder al maakte ik voor haar een deken van de kleding van haar overleden oma. De reststukken werden bewaard, en ze vond dat ook haar zus een herinnering aan oma mocht krijgen. Daarom maakte ik nog een kussen van dezelfde stoffen. Voor dit kussen kozen we een donkerblauwe achterkant. Ook kreeg de voorkant een smalle donkerblauwe bies. Uiteraard is het hele kussen doorgestikt en sluit met knoopjes aan de achterkant.
Babykleertjes kussen
Een heel lief kussen gemaakt van babykleertjes. Ze had nog enkele kleertjes met de naam van hun zoontje erop, en zag die het liefste allemaal in het kussen terug, samen met wat lieve motiefjes en teksten. Het was af en toe even puzzelen, maar het is gelukt. En de beige stof voor de achterkant staat er prachtig bij.
Oma's kleren
Enkele jaren geleden liet hun oma kussens maken van de overhemden van opa voor haar kleindochters. En nu maakte ik kussens van de kleding van oma, voor dezelfde kleindochters. Ook hun oma moeten ze nu missen. We zochten naar een harmonieuze kleuren en motiefjes samenstelling, voor de mooiste herinneringen. De kussens van opa kregen destijds een jeansachterkant, deze keer werden het kussens met een lichtgrijze achterkant.
Het hondenjasje
Hun dierbare kleine vriendje droeg vaak een geruite jasje en een sliep in een bruin mandje. Of ik daarvan een knuffelhondje kon maken, zodat hij toch nog een beetje bij hun zou zijn. Best een uitdaging, want aan een hondenjasje zit niet heel veel stof, en de leuke details wilden we natuurlijk ook zoveel mogelijk erin terug zien. Samen met de bruine stof van het mandje en de grijze voering van het jasje is het gelukt en is het een lief hondje geworden, vol met herkenbare details die aan hun lieve hondenvriendje herinneren.
Met een sterretje
Een kussen van overhemden, in blauwe en turquoise kleuren, vol met herinneringen aan haar zoon. Een symbolisch sterretje in de rechterhoek maakt het af. Voor de achterkant kozen we donkerblauw. Het hele kussen is gevoerd en doorgestikt, en sluit aan de achterkant met knoopjes.
Van de kleier van oma
De kleier van oma mochten omgetoverd worden in een stapel kussens. Vrolijke kleurtjes en motiefjes die hen aan oma herinneren. Voor alle kussens gebruikte ik dezelfde kleding, maar telkens een ander patchwork. De achterkanten werden donkerblauw. Doorgestikt, en met een knoopjessluiting aan de achterkant, zoals alle kussens die ik maak.
Drie vrolijke kussens
Zorgvuldig uitgezochte kinderkleertjes werden omgetoverd in drie lieve kussens met mooie herinneringen aan de babytijd van hun zoontjes.
Een kussen vol foto's
Een kussen met een foto collage erop. Prachtige foto's met mooie herinneringen. Geheel gevoerd en doorgestikt, ook de donkerblauwe achterkant, die sluit met knoopjes.
Seventies Style
Van de kleding van haar vader maakte ik een kussen voor haar zus die van de kleuren en de style van de seventies houdt. Uit de stapel kleding kozen we met zorg enkele kledingstukken, en voor de achterkant een warme oranje tint, zodat het mooi in haar interieur zou staan. Op de achterkant is een initialen lintje gestikt.
De kleding van mam
De bloesjes, shirts en truien, broeken, en ook die ene spijkerbroek met het vlechtwerk aan de zijkant. Voor twee kussens kozen we een zandkleurige achterkant, de andere twee kregen een jeansblauwe achterkant. De kussens werden geheel doorgestikt en hebben een knoopsluiting aan de achterkant.
Grandma x2
Kussens gemaakt van de kinderkleertjes van haar kleinkinderen. Op de achterkant een fantastische tekst geborduurd.
De stropdassen van haar vader
Een mooie bloem van stropdassen, op een donkerblauw kussen. Het kussen is geheel gevoerd en doorgestikt. Aan de achterkant zit een knoopjessluiting.
De kleren van oma
Een kleurrijk kussen gemaakt van de kleding van oma. De achterkant heeft een jeansblauwe kleur gekregen. De quilt en de stoel zijn van mezelf :)
Een kussen met je naam erop
Twee kussens gemaakt van babykleertjes. De ene kreeg een roze achterkant, de ander een gele. Op beide kussens werd een naam geborduurd.
Au pair 2021
Een vrolijk patchwork kussen met foto's en tekst. Een herinnering voor een au pair die een jaar lang deel uitmaakte van hun gezin.
De stropdassen
Hoewel het lijkt dat de stropdassen "gewoon aan elkaar genaaid zijn" is dit niet zo. Ik haal ze eerst helemaal uit elkaar, verstevig de stof en snij dan repen in de vorm van stropdassen. Die repen worden aan elkaar gezet, Vervolgens krijgt het paneel een voering, en wordt het geheel doorgestikt in de naden van de aan elkaar gestikte repen stof. De achterkant, in een bijpassende kleur, wordt ook gevoerd, doorgestikt en krijgt een knoopjessluiting. Op deze manier is het resultaat een sterk en mooi strak kussen.
De stripverzamelaar
Vijf kussens gemaakt van een ochtendjas, een sjaal en enkele overhemden. De geheel gevoerde en doorgestikte kussens kregen een donkerblauwe achterkant, die sluit met knoopjes.
Foto kussen
Een foto kussen met foto afdrukken op stof gecombineerd met patchwork in roze. Ook de achterkant kreeg een zachtroze kleur. Het kussen is geheel gevoerd en doorgestikt en sluit aan de achterkant met knoopjes.
Kussen van de kleding van haar moeder
Kussen gemaakt van kleding van een moeder. De achterkant is gemaakt van lichtgrijze stof. Het geheel doorgestikte kussen sluit met knoopjes aan de achterkant.
Stropdassenbloem
Een stropdassenbloem op een kussen. Geheel doorgestikt en met een knoopjessluiting aan de achterkant.
De sleutel van zijn nieuwe huis
Een nieuw huis en een kussen met een mooi gestileerde plattegrond van de plek waar het huis staat.
Kussentjes van de kleren van oma
Twee kussentjes gemaakt van de kleding van oma. Er waren slechts enkele kledingstukken om te gebruiken. Samen met de donkerblauwe achterkant werden het mooie kussens, met fijne herinneringen aan oma.
Stropdassen van haar vader
Twee kussens, gemaakt van een tas vol stropdassen van haar vader, die ze al een hele tijd bewaard had.
Foto kussens
Vier kussens gemaakt van kleding. Door de kledingkeuze heeft elk kussen een heel eigen uitstraling gekregen. Elk kussen werd voorzien van een foto, wat voor mooie herinneringen zorgt. De kussens zijn geheel doorgestikt en gevoerd en sluiten aan de achterkant met knoopjes.
Twee broertjes
Een hele stapel leuke kinderkleertjes werden twee patchwork kussens met vrolijke motiefjes. Voor de achterkant kozen we grijs. De kussens zijn geheel gevoerd en doorgestikt, en sluiten met knoopjes aan de achterkant.
Van Oma
Stoere kussens gemaakt van kleding van oma. Als extraatje is er ook nog een babypakje in verwerkt. Een mooie manier om herinneringen te bewaren.
Au pair 2020
Een kussen voor de au pair, als herinnering aan de mooie tijd in Nederland bij het gezin. Hand-geappliqueerde letters en foto's, afgewisseld met patchwork van oudhollandse stofjes. De zachtroze achterkant maakt er een lief kussen van.
De stropdassen van opa
Twee kussens gemaakt van de chique stof van de stropdassen van opa. Het verzoek was om de vorm van de stropdassen nog duidelijk terug te zien in de kussens. We kozen voor diagonale strepen. De kussens kregen een bijpassende achterkant, één in donkerblauw, één in bordeauxrood. De kussens zijn geheel gevoerd en doorgestikt.

De Maas zit!
In de jaren 20, toen allebei mijn opa's nog jonge mannen waren, zat de Maas. Stoere durfallen gingen schaatsend of lopend naar de overkant. Maar wel in pak, met stropdas en hoed of pet, want iemand van de krant zou foto's komen maken. Het kwam ook toen bijna niet voor dat de Maas helemaal bevroor. En daar stonden ze dan, opa Baèr Bouten en opa Sjeng Gielen, op de bevroren Maas. De 4e van rechts en de 7e van rechts, nonchalant en met bravoure poserend, nog geen idee ervan dat dit bijna een eeuw later één van mijn lievelingsfoto's zou worden. Ik denk niet dat we een bevroren Maas nog eens mee gaan maken, des te mooier dus dat dit moment voor altijd is vastgelegd door de Venlosche Courant. En nu door mij vastgelegd op een kussen.
Eén + één = twee
Negen lieve kleine truitjes, en een geborduurd lakentje worden samen een mooi kussen dat herinnert aan de mooie babytijd. De truitjes voor de voorkant, het lakentje voor de achterkant. Deze achterkant sluit met knoopjes, en het gehele kussen is gevoerd en doorgestikt. Enkele jaren geleden maakte ik een soortgelijk kussen van de kleding van hun oudste zoontje, en nu waren de kleertjes van het jongere broertje aan de beurt.
De kleier van mam Baolder
Kussens gemaakt van kleding. Een paar broeken, een t-shirt, een trui, een bodywarmer en een sjaal. Zowel in de voorkant als in de achterkant is de kleding verwerkt. Het geheel is helemaal gevoerd en doorgestikt. De achterkant heeft een knoopsluiting.
Pinwheels
Een kussen gemaakt van vier overhemden, in een pinwheel, oftewel windmolentjes patroon.
Stropdassen!
Kussen met een bloem gemaakt van stropdassen. De bloem is gemaakt met behulp van een Dresden plate. Het kussen is volledig gevoerd en doorgestikt. De achterkant sluit met knoopjes.
Ons oma op een kussen
Een kussen met een foto van twee dames van begin vorige eeuw. Ze hadden zich mooi gemaakt voor de foto, met tasje, hoedje en pelsje. De linker dame is mijn oma, en het haakwerk op het kussen wat er achter staat is van haar hand.
Elk jaar een nieuwe au pair
Elk jaar maak ik een kussen voor de au pair die het gezin weer gaat verlaten. Een kussen met een patchwork van oudhollandse stoffen, foto's en geappliqueerde tekst. De achterkant en de tekst vlakjes zijn zacht roze.
Christmas long ago
Stoere jongens en meisjes die op straat mistletoe verkopen, een man die op zijn schouders een kerstboom mee naar huis neemt, een klein jongetje dat heel stoer een grote kerstboom optilt en een groep schoolkinderen die om de beurt een kerstkaart mogen posten.... beelden van lang vervlogen tijden. Ik hou van deze oude foto's, de nostalgie die er bij hoort. Verwerkt in een kussen zijn ze een stijlvolle kerstversiering voor in je gemakkelijke stoel.
Mee op missie
Een kussen gemaakt van twee truien, om mee te nemen op militaire missie. Om zo zijn vriendin toch een beetje dichtbij te hebben.
Alweer een jaar voorbij
Een patchwork kussen met foto's, tekst en patchwork van Hollandse stofjes. De achterkant is licht roze, en sluit met knoopjes. Het gehele kussen is doorgestikt.
Stoere kussens
Stoere kussens, gemaakt van kleding. Van eerste pakje, doopkleertjes, communiekleding, en favoriete broek en trui. En zelfs een zonneklep die herinnert aan de lagere schooltijd. De achterkant is donkerblauw, en sluit met knoopjes.
Kussen
Kussen gemaakt van een truitje en een bijpassend vestje. Geheel gevoerd en doorgestikt en een knoopsluiting aan de achterkant. De achterkant is effen donker blauw.
Nao 't Zuuje
Een Venloos kussen, met mooie foto's uit ut Stedje, en de tekst van het liedje "Nao 't Zuuje" van Lex Uiting. Voor een aan Venlo verknocht stel, wat al jarenlang elders in Nederland woont.
De ochtendjas
Twee kussens gemaakt van een ochtendjas en een fleece sjaal. De op stof afgedrukte foto's in het midden. De donkerbruine achterkant sluit met knoopjes.
Babykleertjes kussen
Kussen gemaakt van 9 babykleertjes en een lakentje met borduursel.
Oma 80 jaar!
Een foto kussen voor oma's verjaardag. Foto's van vroeger en van nu, gecombineerd met patchwork blokjes. Het geheel is doorgequilt, en de achterkant sluit met knoopjes.

Kerstkussens 2018
Kerstkussens 2018. Foto's met tekst uit kerstliedjes erin, en een eentje met een ster-applicatie.
Fotokussen voor onderweg
Een kussen met foto voor een verjaardag. Een mooie grote print op stof in het midden. Het kussen is geheel doorgestikt, en sluit aan de achterkant met knoopjes.

Weer naar huis
Een kussen met foto's, ter herinnering aan haar au-pair tijd in Nederland. Het kussen is gemaakt van jeansstof en een patchwork van authentieke Hollandse stofjes. De teksten zijn handgemaakte applicatie-letters, en het hele kussen is doorgequilt. De achterkant is ook van jeansstof, en sluit met knoopjes.
Van Opa
Van de overhemden, spijkerbroeken en een kussensloop met bloemetjes zijn deze kussens gemaakt. Stoer door de jeans en lief door het roze streepje en de bloemetjes.
Een hele stapel
Een stapel kussens van kleding. De achterkant van de kussens werd effen grijs, en ze hebben een knoopjes sluiting. Zoals al mijn kussens zijn ook deze geheel doorgestikt.
Kussens van kleding van mam
Kussens van kleding. Een ochtendjas, fleecevest, rok, broekrok, blouses, T-shirts, een jasje, schorten van vroeger, samen werden ze kussens ter herinnering aan hun moeder.
Foto van pap en mam
Een kussen van kleding van haar moeder gemaakt, met daarin verwerkt een foto van haar ouders. Ook de achterkant is van kleding gemaakt, de knoopjes van de sluiting komen van één van de jasjes. Het geheel is doorgequilt.
Een mand vol hondjes
Zes hondjes, allemaal gemaakt van jeans, trui of poloshirt. Ze hebben allemaal een sterretje gekregen.
Een vrolijk zestal met heel veel herinneringen.
50 jaar getrouwd
Een kussen ter gelegenheid van een 50-jarig huwelijk. Foto's aan de voorkant en de achterkant. Het kussen is geheel doorgestikt, en sluit aan de achterkant met knoopjes.
Vastelaovend same
Mooie doorgestikte kussens met een oude foto erop. In de foto's staan stukjes uit bekende Venlose Vastelaovend leedjes. De kussens sluiten uiteraard aan de achterkant met knoopjes. Tot en met februari te koop bij "Opmerkelijk" op de Nieuwstraat in Venlo. Maar ook te maken naar eigen wens, met eigen foto en favoriete tekst. Neem voor meer informatie contact met me op.
Poloshirt kussens
Twee poloshirts werden twee kussens. Door te spelen met de patronen van de stof, en met stiksels te werken zijn het heel mooie kussens geworden. Ze sluiten aan de achterkant met knoopjes die van de shirts afkwamen.
This is a shirt I used to wear...
Eén overhemd, één kussen. Met een mooie tekst erop geappliqueerd. De kussens lijken nog op een overhemd, maar zijn net als al mijn kussens doorgestikt en verstevigd, en sluiten met knoopjes, dit keer niet aan de achterkant, maar aan de voorkant.
Mini patchwork van kleding
Twee kussens van kleding. De voorkant is een patchwork van kleine vierkantjes, Voor de achterkant zijn ook eigen stoffen gebruikt. Zelfs de knoopjes van de sluiting aan de achterkant zijn van de kleding. De kussens zijn helemaal doorgestikt.
Jungle Heroes
Stoere kussens met een stoer dieren silhouette. Helemaal doorgestikt voor extra stevigheid. En een sterke knoopjessluiting aan de achterkant. Wil je ook zo'n kussen laten maken? Neem dan contact met mij op.
Kussen met sterretje
Een kussen gemaakt van een aantal broeken. In de hoek een kleine ster applicatie. Het kussen is helemaal doorgestikt, en sluit aan de achterkant met knoopjes.
Herinnering aan Nederland
Een patchwork kussen als herinnering aan haar tijd in Nederland.
babykleertjes kussens
Kussens gemaakt van babykleertjes, passend bij de quilt. Mooie herinneringen aan de babytijd.
Kussens passend bij de herinneringsdeken
Van dezelfde stoffen als de Half-Square-Triangle Quilt heb ik ook nog een paar kussens mogen maken. De voorkant is gemaakt van vierkantjes van de meest dierbare overhemden. Voor de achterkant heb ik twee verschillende overhemden gebruikt. De geheel doorgequilte kussens sluiten aan de achterkant met knoopjes van de overhemden.
babykleertjes kussens
Kussens gemaakt van babykleertjes, passend bij de quilts. Leuke herinnering aan de babytijd.
Kussen voor oma
Een kussen voor oma met mooie foto's van haar kleinkinderen erop, aangevuld met patchwork. De achterkant sluit met knoopjes, en het kussen is geheel doorgestikt.
Fotokussen voor oma
Een kussen voor oma, met foto's van haar kleinkinderen erop, aangevuld met patchwork vlakjes en tekstvlakjes. Een knoopsluiting aan de achterkant. Het hele kussen is doorgestikt. Wil je ook zo'n kussen, neem dan contact met me op.
Voor Dien
Een kussen gemaakt van een tafelloper met prachtige kraaltjes applicaties. Ook de achterkant kreeg een applicatie. Het kussen heeft een knoopjessluiting en is geheel doorgestikt.
Oude foto's in sepia
Prachtige kussens met een foto op stof in het midden. De kussens zijn geheel doorgestikt, en sluiten aan de achterkant met knoopjes. De stofkleur is aangepast aan de verschoten sepia kleuren van de foto's. Wil je ook een foto met kussen laten maken? Neem contact met mij op via het contactformulier van deze website, of via e-mail:lenie@dutchpatches.nl
Jeans Forest Heroes

Kussens met applicaties van de helden van het bos. De dieren zijn van jeans, en de stof is een mooie warme, beige kleur. De kussens zijn helemaal gequilt, en de blauwe lijnen zijn met de hand gequilt. Aan de achterkant zit een mooie knoopjes-sluiting.

Enkele van deze kussens zijn nog te koop.

Sprookjes van de Gebroeders Grimm

Kussens met silhouetten van sprookjes, geinspireerd op de verhalen van de Gebroeders Grimm. Grijze, doorgequilte kussens met silhouetten van Hans en Grietje, Roodkapje en De Bremer Stadsmuzikanten. De achterkant sluit met knoopjes.


Babykleertjes kussens
Kussens gemaakt van babykleertjes, met een stoere achterkant van jeansstof.
African Jeans Heroes

Ik kon het niet laten om nog een serie dierenkussens te maken, dit keer de helden van de Afrikaanse Savanne. De leeuw, de giraffe en de neushoorn zijn applicaties van jeans, de stof is een lichte, grijs-blauwe stof. De donkerblauwe lijnen zijn met de hand gequilt, en er zitten witte knoopjes aan de achterkant. Afmeting ca 48x48 cm. Ze zijn te koop!

Vragen? Vul het contactformulier in!

De Engelbewaarder

Kussens geinspireerd op de Baarlose kleuterschool van vroeger, nu multifunctioneel centrum "De Engelbewaarder". Silhouette kussens met een afbeelding van spelende kinderen. De kussens zijn geheel doorgequilt, en sluiten met zwarte knoopjes aan de achterkant. De kussens zijn te koop, maar staan nog tot ongeveer eind mei in de bibliotheek in een vitrine.

Voor meer informatie gebruik je de "contact" knop bovenaan de website.

Kussen van stropdassen
Een kussen met herinneringen, gemaakt van stropdassenstof. Een bloem met een bloemhart waarop een persoonlijke tekst geschreven kan worden. De merkjes van de stropdassen zijn op de achterkant verwerkt, en de knoopjes zijn ook gemaakt van stropdassenstof.
Foto op kussen
Mooie patchwork kussens, waarin foto's op stof zijn verwerkt. De tekst is geappliqueerd, en de kussens zijn geheel doorgequilt. De sluiting is aan de achterkant, met knoopjes. Voor meer informatie/prijsopgave kun je contact met me opnemen via het contactformulier.
kussens met herinneringen
Kussens gemaakt van kleding, een fleecesjaal, een kimono, een mooie zijden lap stof, en knoopjes, verzameld in de loop der jaren. De knoopjes zijn gebruikt voor de sluiting aan de achterkant. Kussens zijn geheel gequilt.
Patchwork kussen van kleding
Kussen met kleine vierkantjes, gemaakt van kleding. Het kussen is geheel doorgequilt en sluit aan de achterkant met knoopjes. Ook de knoopjes komen van de kleding.
patchwork kussen
Kussen met een patchwork van kleine vierkantjes, in blauw/petrol/bruin. Het kussen is doorgestikt, en heeft een knoopsluiting aan de achterkant. Het stiksel op de achterkant is ook in petrol.
Foto kussen voor oma
Een leuk en origineel kussen. Een patchwork met daarin foto's en teksten verwerkt. Sluiting aan de achterkant met knoopjes.
Oma's haakwerkje
Een kussen gemaakt met een door mijn oma gehaakt kleedje. Het kleedje is onzichtbaar vastgezet op het voorpand, en het kussen is aan de voor- en achterkant doorgequilt. Wil je zelf graag zo'n kussen maken? Kijk in mijn blog van 8 oktober 2015 voor een foto workshop.
Kussens met stropdas applicatie
Kussens gemaakt van stof van stropdassen met mooie herinneringen. De stropdassen zijn geappiqueerd in de vorm van een bloem, met de mogelijkheid van een tekst in het middenvlak. Bij één van de kussens is op de achterkant een strip gemaakt met daarop alle merkjes van de stropdassen.
Heerlijk!
Een winterwarm wollig kussen, met een tweed applicatie. Het kussen is helemaal doorgequilt, en sluit aan de achterkant met knoopjes. "Heerlijk!" is te koop. Als je meer wilt weten, neem dan even contact op. En natuurlijk is dit kussen ook met een ander tekst te maken. Bijvoorbeeld "Fijn!" of "Super!" of "Lekker!"
puppy kussen en bijpassende krans

Een kussen in vergrijsd antiek groen, met een applicatie van een puppy. De achterkant sluit met bijpassende knoopjes. En een bijpassende krans, met dezelfde kleur als basis.

Te maken in kleuren naar wens. Kussenhoezen vanaf 25 euro, krans vanaf 35 euro. Prijs afhankelijk van materiaalkeuze.

Kerst kado's
Deze kussens heb ik gemaakt als kerstkadootjes. Iedere ontvanger zijn eigen geappliqueerde tekst. Zo kun je een heel persoonlijk kadootje maken. Kussens met een stoere uitstraling.
Patchwork kussens
Patchwork kussens, helemaal doorgequilt. Een donkerbruine achterkant, ook gequilt. En een mooie knoopsluiting.
Night Heroes!

Night Heroes, de spooky kussenserie van het najaar, met geappliqueerde uil, vleermuis en pompoen. De kussens zijn gequilt, en sluiten met knoopjes, die op boomschors lijken, aan de achterkant. Voor als je gezellig het najaar in huis wilt halen. Ze kosten 25 euro per stuk, en zijn ongeveer 45x45 cm.

Een T-shirt verandert in een kussen
Ik heb een met de hand beschilderd t-shirt gebruikt als basis voor een kussen. Helemaal doorgequilt, en natuurlijk een knoopjessluiting aan de achterkant. De t-shirt stof is verstevigd door er een laag tegen te strijken, dit gaat het rekken van de stof tegen. Het hele kussen heeft aan de binnenkant een laag met "batting", dat is de tussenstof die bij quilten wordt gebruikt. Dit geeft het kussen stevigheid en een luxueuze uitstraling.
Minecraft
Kussen gemaakt van een t-shirt. Zo krijgt een t-shirt een tweede leven. Helemaal gequilt, en met bijna fluoriserend groene knoopjes aan de achterkant. Op deze manier hoef je nog geen afscheid te nemen van je lievelingsshirt.
Kleurig patchwork kussen
Dit kussen is een patchwork exemplaar, uiteraard gequilt. De achterkant heeft een warme bruine ruit, en sluit met knoopjes. Een gezellig warm winterkussen.
LRB