Dutch Patches

Memory Quilts

Okt
30

handige mini strijkplank

Patchwork maken, het in elkaar naaien van heel veel kleine stukjes stof tot een mooi patroon voor een deken, daar komt ook heel wat strijkwerk aan te pas. Het open strijken van de naadjes, elke keer weer. Dan is het super handig om een klein strijkplankje naast je naaimachine te hebben liggen. Een tijdje geleden heb ik er ook zelf eentje gemaakt. Wat je nodig hebt? Een plank van ca. 60x40 cm. (of een andere afmeting die je handig vindt), een lap tussenvulling (of een oude handdoek), en een stofje dat je leuk vindt.

Ik vond een tutorial op YouTube, waar heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je je eigen strijkplankje maakt. Niet moeilijk, niet veel werk, maar wel heel handig! Hieronder vind je het filmpje. Ik gebruik mijn strijkplankje bijna dagelijks!

Geen reacties »

Okt
23

Vierkantjes kussen

Ook op onze bank moet af en toe een nieuw kussen. Een tijdje terug hadden we een blauwe schaal voor op tafel gekocht, en ik vond het leuk om een kussen te maken dat daar een beetje bij past. Het is blauw/petrol/bruin geworden, de vierkantjes zijn ongeveer 4 bij 4 cm. Uiteraard is het kussen doorgequilt, en heeft de achterkant knoopjes. De bruine achterkant heeft een petrolblauw stiksel gekregen, dat geeft een leuk effect. In de showcase staan nog meer foto's. http://www.dutchpatches.nl/showcase.php?s=74

En hebben jullie mijn nieuwe Facebookpagina "Dutch Patches" al gevonden? Met heel veel foto's van quilts, kussens en nog veel meer. Fijn weekend!!
3 reacties »

Okt
16

De handwerkbeurs

Vorige week vrijdag gingen we gezellig met de trein naar de Handwerkbeurs in Rijswijk. Er was weer allerlei moois te bewonderen. Een quilt tentoonstelling, met quilts gemaakt door diverse standhouders. Veel leuke, nieuwe ideetjes hebben we opgedaan, en natuurlijk wat handige spullen en lapjes gekocht, want er zijn altijd pakketjes met stofjes die niet te weerstaan zijn. En heel veel kletsen over quilten met andere quilt fanaten. Ook leuk:bij de kraam van "De Gelrebloem", lag een enorme stapel met overhemdstof rollen. Dat zijn rollen met heel veel verschillende overhemdstoffen (van gebruikte overhemden), die mooi bij elkaar matchen. Ze hebben leuke namen als "stoer", "hemels", of "zuurstok". Een paar keer heb ik al zo'n overhemdstof rol bij hun gekocht, leuk om mee te werken, als je door je voorraad overhemden heen bent.

We hebben wat foto's gemaakt op de beurs, die jullie hier beneden kunnen bekijken Het was een heerlijke dag, mét een lekkere lunch in "De Broodfabriek".
Overhemdstof rollen
Geen reacties »

Okt
8

Oma's haakwerk

In mijn herinnering, oma in haar stoel, haakwerk op schoot, en een handwerktas naast de stoel, van waaruit de draad van het haakwerk naar boven kronkelt. Ze maakte pannenlappen en tafellakens voor de Welfare, grote beddenspreien voor de hele familie, en kleine ronde kleedjes, voor onder de plantenpotten of de asbak, of voor over de bovenkant van een stoel. Misschien wel een herkenbaar plaatje? Mijn oma woonde bij ons, dus ze was altijd in de buurt. Er werd bij ons in huis veel gehandwerkt, door oma, en door mijn moeder, en als vanzelfsprekend leerde ik ook punniken, haken, breien, en naaien. Van kleertjes voor de barbie-poppen tot knuffels, en later zelf gebreide truien en zelf genaaide kinderkleren.

Laatst kwamen die ronde gehaakte kleedjes weer op mijn pad. Kan er van zo'n kleedje ook een kussen gemaakt worden, was de vraag. Dat idee liet me niet meer los, en ik ging op zoek naar oma's kleedjes. Gelukkig had mijn moeder ze goed bewaard, en ik ben er mee aan de slag gegaan. Omdat ik het leuk vindt om mijn idee met iedereen te delen, heb ik een "foto-workshop" gemaakt, waarbij ik stap-voor-stap uitleg hoe ik dit kussen gemaakt heb. Wat lijkt het me leuk als er meer mensen zijn die de haakwerkjes van oma weer opzoeken, en er mee aan de slag gaan. Delen jullie foto's van jullie kussens met me? Dan kan ik de resultaten hier laten zien. Mijn e-mail adres is lenie@dutchpatches.nl. Wil je het patroon graag in een "Word"-bestand ontvangen? Laat het me even weten, dan stuur ik het je per e-mail.

En heb je een mooi haakwerkje liggen, maar lukt het je niet om er zelf een kussen van te maken? Dan wil ik ze ook voor je maken. Neem dan contact met me op via het contactformulier.
NODIG: gehaakt kleedje, doorsnee ca 30-35 cm. Effen stof voor het kussen, waaruit je 3 vlakken knipt, één 50x50 cm (voorkant), één 50x35cm, één 50x25cm (achterkanten), bijpassend garen zowel bij het gehaakte kleedje, als bij het stof voor het kussen. Quilt tussenstof, in dezelfde afmetingen dan de stof geknipt. Schilderstape. Vier bijpassende knoopjes.

Strijk het kleedje mooi glad, en speld het met veel speldjes op het stofvlak voor de voorkant.

gebruik heel veel speldjes

Bepaal op welke plekken je het haakwerkje gaat vastnaaien, zodat het goed gefixeerd wordt op de voorkant. Het kan op de hand, maar ik heb het gewoon met de naaimachine gedaan, en de diagonale lijnen genomen om vanuit het centrum naar buiten door te stikken. En ook de buitenrand en de geschulpte rand in het midden heb ik vast gestikt. Als je voor een zelfde kleur naaigaren kiest, en een kleine steek op je naaimachine kiest, zie je er bijna niks van. Omdat elk gehaakt kleedje anders is, moet je goed kijken op welke plekken je jouw kleedje het beste kunt vast stikken.

Wanneer het kleedje goed vast zit, kun je de 3 stofvlakken op de tussenstof spelden en beginnen met doorstikken. De voorkant en de achterkant van het kussen heb ik met rechte lijnen doorgestikt. Mooie rechte lijnen maak je met behulp van schilderstape, dat je op de stof plakt, en waarlangs je dan rechte lijnen kunt naaien. Let op:voor het bovenste deel van de achterkant, waar je straks knoopsgaten in gaat maken, gebruik je het kleinste stofvlak. Maak een omslag van ca. 5 cm. om de tussenstof heen (strijk de omslag, dan blijft ie op zijn plek) en stik langs de rand door, voor een mooi afgewerkte rand.


voorkant doorstikken m.b.v. schilderstape


achterkant doorstikken


knoopsgaten maken in het bovenste deel van de achterkant

Als alle delen zijn doorgestikt, kun je in het bovenste deel van de achterkant (met de afgewerkte rand) 4 knoopsgaatjes maken. Daarna leg je de twee achterpanden zó op elkaar zodat ze samen net even groot zijn als de voorkant van het kussen. Zet de achterpanden met een paar steekjes op elkaar vast in de zijnaad. Leg daarna de voorkant en de achterkant van het kussen met de goede kanten op elkaar, en stik rondom vast. Keer het kussen, en bepaal de plaats van de knoopjes. Naai de knoopjes vast op het onderste achterpand.


knoopjes vast naaien
Doe er een binnenkussen van ca. 45x45 cm in. En klaar is je kussen.


voorkant


gequilte achterkant


van dichtbij

2 reacties »

Okt
2

Kussens van overhemden

Van dezelfde stoffen als de Half-Square-Triangle Quilt die ik vorige week liet zien, heb ik ook nog een paar kussens mogen maken. De voorkant is gemaakt van vierkantjes van de meest dierbare overhemden. Voor de achterkant heb ik twee verschillende overhemden gebruikt. De geheel doorgequilte kussens sluiten aan de achterkant met knoopjes van de overhemden. Meer foto's vind je in de showcase. http://www.dutchpatches.nl/showcase.php?s=73.

3 reacties »

LRB