Dutch Patches

Memory Quilts

Juni
26

Kussens in wijnrood en chocoladebruin

De opdracht was om drie mooie kussens te maken, in warme tinten voor het herfst/winter seizoen. Aan twee kanten te gebruiken, en passend bij het wijnrode tapijt. De linnen kussens hebben een wijnrode voorkant, en een chocoladebruine achterkant met gestoffeerde knoopjes gekregen. Ik heb ze helemaal doorgequilt in een ruitjespatroon. Voorlopig zullen ze nog niet op de bank liggen, want het wordt de komende weken helemaal zomer. Mooi weer in het vooruitzicht, heerlijk! En de kussens? Die zullen geduldig wachten op het gure herfstweer dat later in het jaar ongetwijfeld weer komt, om dan, samen met het wijnrode tapijt, de woonkamer een gezellige warme sfeer te geven.

Op de foto's zie je dat ook zonder patchwork of applicatie een gequilt kussen heel mooi kan zijn. Meer foto's in de showcase. http://www.dutchpatches.nl/showcase.php?s=64
Geen reacties »

Juni
19

Puppies verhuizing

Deze week zijn er maar liefst vier Puppies naar een nieuwe eigenaar gegaan. Drie zijn er, heel luxe, met de taxi naar Rotterdam verhuisd, ééntje is er in de regio gebleven. Het zijn allemaal kraamkadootjes, en ik kreeg nog twee foto's van schattige baby'tjes, waar de puppies naar verhuisd zijn. Eén van de hondjes was bestemd voor een kinderkamer, en ik kreeg het verzoek om het hondje passend bij het kamertje te maken, aan de hand van een kleurstaal.

Hieronder zie je foto's van de Puppies, en in de showcase staan er nog een paar meer. Hier dus: http://www.dutchpatches.nl/showcase.php?s=63.


Puppy met kleurstaal, op verzoek


"Pink Ladies"

2 reacties »

Juni
12

Nóg een roze babyquilt

Toen ik een paar weken geleden het lieve roze babyquiltje liet zien op de website en op Facebook, werd me gevraagd of ik er nog zo eentje kon maken voor een baby meisje. Natuurlijk kan dat, het is een erg leuk quiltje om te maken. Ik heb precies dezelfde stofjes gebruikt, en hetzelfde patroon. Ze lijken op elkaar, maar zijn niet helemaal identiek, elk quiltje heeft net weer een andere blok opbouw, en de hartjes in het midden zijn van een andere stof.

Inmiddels zijn allebei de meisjes geboren, en de quiltjes in gebruik genomen.

3 reacties »

Juni
5

Uitgeslapen

Per toeval kwam ik uit bij het boek "Uitgeslapen, droombeelden van toen in quilts van nu", geschreven door Jantje Kupers-De Roo. Jantje is een dame van 82 die antiek beddengoed (ca. 1830-1940) gebruikt om quilts te maken. De stoffen zijn in ons land geweven en bedrukt en waren bedoeld om er overtrekken van verenbedden en kussenslopen van te maken. In het boek beschrijft ze haar passie voor het antieke Hollandse beddengoed, en haar onderzoek naar het gebruik van stoffen. Maar ook het verzamelen van de stoffen, en het verwerken ervan in quilts. Er staan foto's in van haar werk, maar ook van werk van anderen, allemaal quilts van antiek beddengoed. Veelal ruiten, strepen en bloemen in rood, wit en blauw, met namen als Haarlems, Brabants, Fries en Gronings bont. Bij elke quilt staat een verhaal van de maakster, maar ook over de achtergrond van de stoffen, vaak uit de familie of vriendenkring. Het is een prachtig boek, vol mooie quilts, maar ook vol mooie verhalen. Het spreekt voor zich dat ik dit boek aan mijn collectie moest toevoegen.

Het lijkt me prachtig om ook een dergelijke quilt te maken, dus ga ik op zoek naar, al dan niet antieke, Hollandse stoffen in rood, wit en blauw, Wordt vervolgd!


Boek van Jantje Kupers-De Roo


quilt "Uut 't Veen" handgenaaid en -gequilt door Ina Koops


detailfoto van bovenstaande quilt3 reacties »

LRB