Dutch Patches

Memory Quilts

Juli
31

Hexagonquilt overhemden en zomerjurkjes is af!

Misschien had je al de foto op Facebook gezien die ik deze week deelde, maar nu toch ook nog even een verhaaltje erover in het blog. De Hexagon quilt is af! Ik heb haar meteen meegenomen op een fietstochtje en een paar mooie foto's gemaakt. De achterkant is gemaakt van een lichtgrijze linnen. De smalle, lichte border is van hetzelfde linnen gemaakt, en de buitenste border is petrolblauw met een klein bloemetje. Deze quilt is heerlijk om over je heen te trekken op een kille zomeravond, zoals we die de laatste week een paar gehad hebben. Maar ze staat ook gezellig op de tuintafel als tafelkleed. Zoals veel van mijn quilts heb ik haar al in de wasmachine gehad, en dat gaat prima, vaak worden ze alleen maar mooier van een paar keer wassen.

In de showcase, kun je nog wat foto's zien. http://www.dutchpatches.nl/showcase.php?s=65.


Overhemden en zomerjurkjes

1 reactie »

Juli
24

Afbiezen

Bijna klaar is ie, de "Overhemden en Zomerjurkjes" quilt. Het laatste stukje werk aan een quilt doe ik altijd op de hand, het blind omzomen van de bies. Ik vind het een leuk, rustgevend werkje, 's avonds bij de televisie, of zoals nu, in de zomer, in een makkelijke stoel buiten in de tuin. Op de foto zie je al een stuk van de lichtgrijze linnen achterkant, en de petrol blauwe bies. De komende week komt ie af, en dan laat ik het eindresultaat zien.

In het YouTube filmpje zie je een demonstratie van de techniek die ik gebruik bij het afbiezen.


1 reactie »

Juli
17

Hexagons - overhemden en zomerjurkjes

Twee weken geleden liet ik jullie het begin van een nieuwe quilt zien, 170 hexagons van overhemden- en zomerjurkjesstoffen had ik geknipt, en die moesten in elkaar genaaid worden, mét de naaimachine welteverstaan! Alle zeshoeken zitten in elkaar, en ik heb er een mooie dubbele rand omheen gemaakt, een smalle en een bredere. De kleuren van de randen vertel ik lekker nog even niet. Inmiddels ben ik begonnen met het quilten, het doorstikken van de quilt. Alle naden worden ín de naad doorgestikt (stitch-in-the-ditch), waardoor aan de achterkant ook een mooi hexagon patroon ontstaat, dat er uitziet als een honingraat. Dit is een erg leuke quilt om aan te werken, en het schiet al aardig op, dus binnenkort zie je hier het eindresultaat van deze landelijke zomerse hexagon quilt.Overhemden en zomerjurkjes


Geen reacties »

Juli
10

Mooi kado!

Een paar weken geleden had ik twee lieve dames op visite, ze kwamen iets ophalen dat ik voor hen gemaakt had. Van één van hen kreeg ik dit prachtige boek kado, "Eigentijdse Quilts", van Sandra Meech. Sandra is een textielkunstenares, en de quilts die zij maakt zijn moderne kunstwerken die je aan de wand hangt. In haar boek vertelt ze de lezers over haar werkwijze, en inspireert om zelf ook aan de gang te gaan. Ze vertelt over kleur en materiaal keuze, en ook stiktechnieken komen aan de orde. Ik vind het prachtig om te zien wat ze maakt. Haar werkwijze is zo anders dan die van mij:ik maak quilts zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn, als warme deken. Ik vind het leuk om de vaak eeuwenoude patronen te gebruiken, maar dan met een eigen draai eraan. Vroeger werden stoffen van onder andere versleten kleding of beddengoed gebruikt om van de nog goede delen dekens te maken, waarbij soms de ingewikkeldste patronen bedacht werden. Dit hergebruik van stoffen zie je ook terug in mijn quilts. Mooi om te zien hoe dezelfde basistechnieken op zoveel verschillende manieren toegepast kunnen worden.
De vijf dagen in mei, bladzijden uit een Arctisch dagboek - Sandra Meech


1 reactie »

Juli
3

Zomerjurkjes en overhemden

Nou, het is nu toch wel echt zomer geworden! Eigenlijk vind ik het iets té warm, maar, geen geklaag, het tempo wat naar beneden, het huis koel houden en genieten van de lange avonden buiten. De quilt waar ik nu aan begonnen ben is er ook echt eentje voor de zomer. Ik maak haar van stofjes van overhemden en zomerjurkjes. Dat wordt dus een gezellige mix van ruitjes en bloemetjes. Voor het patroon heb ik gekozen voor hexagon vlakjes. Met behulp van een kartonnen mal heb ik 170 hexagons getekend en geknipt en nu worden ze aan elkaar genaaid. Mét de naammachine. Dat is nog een hele toer, zoals collega quiltsters ongetwijfeld zullen weten. Vaak worden de hexagons dan ook met de hand in elkaar gezet. Maar ik zag er wel een uitdaging in om het toch met de naaimachine te doen. De onderstaande tutorial op YouTube laat ook heel duidelijk zien hoe dat te doen. https://www.youtube.com/watch?v=CQG0V42O0fI

Op de foto's kun je al een heel klein beetje zien hoe het er uit gaat zien. Wordt vervolgd!

Geniet van het weekend, en hou het koel!


hexagons


zomerjurkjes en overhemden


1 reactie »

LRB