Dutch Patches

Memory Quilts

Apr
29

Verbouwing!

Omdat Dutch Patches steeds meer woonkamer in beslag nam, was het tijd voor een verbouwing. Binnenkort heb ik mijn eigen atelier, daar waar de bijkeuken/gameroom was. Manlief is druk aan het verven, timmeren, zagen en bouwen. En aan mij de zware taak om passende meubeltjes te shoppen en over de inrichting na te denken. Dat wordt nog een middagje Emmaus Feniks en naar Ikea dus! Uiteraard volgen de foto's als alles klaar is.
5 reacties »

Apr
22

Het Churn Dash Block

Een quilt waar ik momenteel aan bezig ben is samengesteld uit "Churn Dash" blokken. Een "Churn Dash" is een boterkarnton en daar komt de naam van het block vandaan, omdat er wellicht een gelijkenis gezien werd. Maar er is meer te vertellen over dit quiltblock in de vorm van een klein geschiedenislesje. In de Verenigde Staten was er ten tijde van de slavernij een clandestien netwerk van smokkelroutes voor ontsnapte slaven waarlangs ze geholpen werden om te ontsnappen van het Zuiden naar het voor hun veiligere Noorden en Canada. Dat werd the Underground Railroad genoemd. Er wordt verteld dat er quilts met Churn Dash patroon werden buiten gehangen om aan de slaven duidelijk te maken dat het veilig was om te vertrekken. Aan de Churn Dash quilt die ik aan het maken ben heb ik een moderne draai gegeven, maar er zit ook wat geschiedenis aan vast. Later dit jaar kan ik het resultaat laten zien. Op de foto's zie je mijn block, en een karnton, misschien dat wij de gelijkenis ook nog zien.


Churn Dash block


Karnton


Geen reacties »

Apr
15

M, het broertje van J

Een tijd geleden heb ik een hondje gemaakt voor op een babykamer van een lief klein meisje. Er moest een "J" op de achterkant komen te staan. Nu heeft "J" een broertje gekregen, "M" en kwam de vraag om precies zo'n zelfde hondje te maken, alleen de letter moest natuurlijk anders. Gelukkig had de stoffenwinkel dezelfde ribstof nog, best een bijzondere kleur. De laatste 50 cm van de rol heb ik toen gekocht. Zelfs van de ruitjesstof voor de oren en het staartje had ik nog een klein stukje. Om de juiste kleur te vinden kreeg ik destijds een kleurenstrip met de juiste kleur en RAL nummer. Het was nog best een speurtocht om de kleur te vinden, en ik heb de stof de laatste tijd niet meer teruggezien in de winkel, dus wanneer er nog een broertje of zusje zou komen......Geen reacties »

Apr
8

Ratsburg Road Quilts

Een kadootje voor mezelf, een mooi boek met daarin prachtige quilts in verstilde kleuren, mét bijbehorend patroon. "Ratsburg Road Quilts, and the stories they tell" van Linda Koenig. Het is niet alleen een kijk-en-maak-boek, maar ook een boek om te lezen, want de schrijfster heeft bij elke quilt een verhaaltje geschreven óver de quilt. Vaak hoort bij een quilt een verhaal, over de persoon of de gelegenheid waarvoor ze is gemaakt, of over de stoffen en het patroon die zijn gebruikt, Vanavond heb ik wat te lezen, op de bank, met een pot thee en wat lekkers. Fijn weekend!
Geen reacties »

Apr
2

Quilts voor twee zusjes

Hun moeder overleed alweer vele jaren geleden, en al die jaren werd haar kleding, en de kinderkleding uit hun jeugd, zorgvuldig bewaard door hun vader. Nu was de tijd gekomen dat vader kleiner ging wonen, en er opgeruimd moest worden. De kleding, maar ook een tafelkleed, en een babydekentje zijn verwerkt in twee mooie quilts en zo blijven de dierbare herinneringen aan vroeger bewaard. Hier kun je meer foto's bekijken.
1 reactie »

LRB