Dutch Patches

Memory Quilts

Sept
29

Nog meer kussens

Ook deze stapel kussens mocht ik de afgelopen weken maken. Eerder al maakte ik van dezelfde kleding vier quilts. De achterkant van de kussens werd effen grijs, en ze hebben een knoopjes sluiting. Zoals al mijn kussens zijn ook deze geheel doorgestikt. hier kun je meer foto's bekijken.

1 reactie »

Sept
21

Kussens van kleding

Er was nog een heleboel mooie kleding van haar moeder, en aan mij de vraag om er vier grote kussens van te maken. Een ochtendjas, vaak gebruikte schortjes, een rok, jasje, hemdjes, T-shirts, een broekrok van heel lang geleden en een favoriet fleecevest, samen werden ze kussens die herinneringen kunnen laten herleven. Voor meer foto's kijk je hier.Geen reacties »

Sept
14

Huwelijksquilt

Een heleboel felle kleuren, gecombineerd met goud en een foto erin verwerkt. Dat waren de wensen voor deze quilt, die een huwelijkscadeau zou worden. Magenta, goud, fuchsia, roze, rood etc. En deze foto kreeg ik als kleurinspiratie toegestuurd. Een uitdaging, maar daar hou ik wel van.
Ik was wat kleurtjes betreft wel even uit mijn "comfortzone" getrokken, maar al gauw waren geschikte kleuren stofjes, en een mooie, goudkleurige zijden stof gevonden. Het patroon met harten en blokjespatchwork had ik al eerder gemaakt, in vergrijsde blauwtinten, en hoe leuk is het om te zien hoe verschillend, maar allebei heel mooi, de twee quilts zijn, alleen door ander kleurgebruik. De trouwerij is inmiddels geweest, en nu mag ik de foto's laten zien. Het is een heel persoonlijk en origineel huwelijkscadeau geworden. Als je wat meer foto's wilt zien, die staan hier.

1 reactie »

Sept
6

Voor haar mannen

Ik maak al een hele tijd memory quilts. Dekens gemaakt van kleding. En kleding is gewoon stof, en met die stoffen ga ik dan aan het werk. Meestal ken ik de mensen niet die de kleding gedragen hebben, al krijg ik er natuurlijk wel bijna altijd een mooi verhaal bij. Maar ik heb geen herinneringen bij de kleding, en dat maakt het mij mogelijk om dit werk te doen. Maar af en toe komt er een opdracht langs die me wat meer onder de huid kruipt, die dichterbij komt dan andere opdrachten. Zo ook deze keer. Een vader laat vier dekens maken, voor hemzelf en voor zijn drie zonen. Hun partner en moeder is veel te jong overleden, ze was maar iets ouder dan ik ben. En ook hun drie jongens zijn ongeveer dezelfde leeftijd als onze drie jongens.
Heel goed kan ik me dan ook de vraag van één van de zonen voorstellen, die zich afvraagt wat hij met zo'n deken kan doen. En hoe fijn is het dan te horen dat hij als antwoord kreeg, leg hem op je bed, of over een stoel, neem hem mee als je gaat picknicken op het strand, of laat er later je kinderen op spelen. Gebruik de deken en neem op die manier de herinnering aan je moeder mee.
En dát is precies hoe ik hoop dat mijn quilts gebruikt worden. Neem de deken mee op het verdere pad van je leven. Laat herinneringen herleven, maar maak ook nieuwe, en laat de quilt daar ook weer deel van uitmaken.
Een paar foto's van deze flinke stapel vrolijk gekleurde quilts met een stoere donkerblauwe rand. hier kun je nog meer foto's bekijken.1 reactie »

LRB