Dutch Patches

Memory Quilts

Feb
22

Reparatie werkzaamheden

Een tijdje geleden kwamen er een paar foto's binnen van een kussen met wat slijtschade, met daarbij het verzoek of ik het een beetje kon opknappen. De kussens maakte ik een paar jaar eerder van overhemden van hun vader. Er waren een paar stukjes stof helemaal weg, en een aantal plekjes waren beschadigd. De bedoeling was om zoveel mogelijk van de originele stoffen te bewaren, wat best een opgave zou zijn. Eerlijk gezegd schrok ik er in eerste instantie een beetje voor terug, want het zou onmogelijk worden om het kussen in oorspronkelijke staat terug te brengen. Temeer omdat de overhemdstoffen er niet meer waren. Maar toen ik hoorde dat het kussen gewoon al die jaren heel goed gebruikt was, er veel troost bij gevonden was en overal mee naartoe was gesleept, en dat het er niet toe deed dat het er niet meer zo mooi uit zou zien als vroeger, als het maar behouden bleef, ben ik aan de slag gegaan. Eerst haalde ik het helemaal uit elkaar, om daarna de vlakjes die echt helemaal versleten waren te vervangen. De zwakke vlakjes kregen een verstevigingslaagje en die stikte ik met bijpassend garen en siersteekjes door. Daarna kreeg de hele voorkant van het kussen een tweede verstevigingslaag, en zette ik het kussen weer in elkaar. De achterkant had geen restauratie nodig gelukkig. Na drie heel voorzichtige wasbeurten, kwam het kussen beetje bij beetje weer tot leven, al mist het wel wat van de kleurenpracht van vroeger. Maar het is weer heel en schoon, en kan weer jaren mee.


Voorkant met slijtage


Voorkant na reparatie


Achterkant


Geen reacties »

Feb
17

Een roze wolkje

Voor een klein meisje dat bijna een jaar wordt, liet oma een prachtige quilt maken. Een quilt vol herinneringen aan de babytijd. Piepkleine kleertjes, allemaal met een verhaaltje, verhaaltjes die haar mama haar eindeloos kan vertellen. Een licht roze rand en achterkant maken het een mooie warme deken in lieve kleurtjes, een echt roze wolkje is het geworden. Het label aan de achterkant met een lief tekstje maakt het geheel compleet. Hier kun je nog een paar foto's bekijken.

1 reactie »

Feb
8

Heel veel kilometers

Dit kussen gaat heel veel kilometers maken. Ze liet het maken voor in de vrachtwagen van haar man. Mooi, dat hij zijn echtgenote en hun zoons nu altijd een klein beetje bij zich kan hebben onderweg.


Geen reacties »

Feb
2

Uit de oude doos

De afgelopen maand heb ik heel veel gemaakt, zoveel moois in mijn handen gehad, maar (nog) niet om hier over te vertellen of om foto's te laten zien. Dus dan maar een stukje over iets van vorig jaar. De Vastelaovend Venlo kussens.... wat waren die leuk om te maken. Oude foto's van Venlo en Venlose Minse, met daarin een stukje tekst uit de allerbekendste Vastelaovend leedjes. Mooi in sepia kleuren. Weten jullie nog? Er zijn er een heleboel van verkocht, en van het merendeel weet ik niet waar ze nu zijn. Zouden ze dit jaar weer op de bank liggen, nu het weer bijna Vastelaovend is? Of zijn ze misschien wel het hele jaar blijven liggen? Even nog een paar fotootjes.... Ze kunnen nog steeds gemaakt worden, met foto of tekst naar wens!

Geen reacties »

LRB