Dutch Patches

Memory Quilts

Juli
20

In films

“Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen. ‘k Richt de wereld in wiedewiede naar mijn eigen zin. Hai Pippi Langkous, Falderie faldera falderhopsasa. Hai Pippi Langkous, die doet haar eigen zin”

We zongen het allemaal mee, en eigenlijk wilden we ook wel zijn zoals zij, wonen in Villa Kakelbont met Witje en Meneer Nilsson. Een schatkist vol met goudstukken, en een recept voor superlijm, die je aan je handen en voeten kon smeren, om ondersteboven aan het plafond door je huis te lopen. Pippi Langkous, of eigenlijk Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Efraïmsdochter Langkous, heerlijke films. Wat ik toen niet zag, maar pas jaren later, was dat ze een prachtige kleurige quilt op haar bed had liggen.


Pippie Langkous

En dat was niet de enige film met quilts. Ik ging er op letten en er zijn echt heel veel films waar mooie quilts een rol spelen. Bijvoorbeeld in “You’ve got mail”, op het bed van Meg Ryan, en in “The Descendants”, waar je George Clooney samen met zijn “kids” onder een quilt ziet kruipen op de bank.


You've got mail


The Descendants

“Groundhog Day”, waarin Bill Murray elke dag opnieuw wakker wordt onder een quilt. Of wederom Meg Ryan in bed onder een quilt in “when Harry met Sally”. De kinderkamer in “Nanny McPhee” waar op een aantal bedden quilts liggen. En “The little house on the prairie”. Dit is wel een topper wat dat betreft, de bedden in het kleine huisje liggen vol met quilts. Allemaal zoals ik ze graag zie en maak, om te gebruiken als deken, zoals ze vroeger ook bedoeld waren. En weet je, stiekem droom ik er van… ooit een quilt van mijn hand in een film…


Groundhog Day


When Harry met Sally


Nanny McPhee


Little house on the prairie

Vanaf vandaag is het hier thuis vakantie, en ook Dutch Patches gaat in vakantiestand. Even een paar weekjes quilts gebruiken, in plaats van maken, al is het voorlopig even veel te warm daarvoor. Of ik helemaal niet achter de naaimachine kruip? Tja, er ligt nog zo’n mooi stapeltje ruitjes en streepjes in zachte geruwde katoen…. het patroon is ook al uitgezocht, en ik heb beloofd dat ik die quilt voor hem zou maken….. en een mooi rolletjes met 30’er jaren repro stofjes…. FIJNE VAKANTIE

1 reactie »

Juli
18

Nao 't zuuje

Heel lang geleden waren ze verhuisd, weg uit Venlo. Maar elk jaar weer kwamen ze terug om hier Vastelaovend te vieren. Verknocht nog altijd aan ut Stedje, en aan de Venlose Vastelaovesleedjes. Toen ze hun huwelijksjubileum gingen vieren, kwam het verzoek van hun vrienden om een kussen te maken. Ik kreeg foto's en een stukje tekst uit het leedje van Lex Uiting, "Nao 't zuuje". Het is een stijlvol patchwork kussen in bordeaux rood geworden, met de foto's en de tekst erin verwerkt. Het feest is gevierd, dus de foto's mag ik laten zien. Hier kun je er nog wat meer bekijken.
Geen reacties »

Juli
12

Doos vol kleertjes

Regelmatig wordt er hier een doos met kleding bezorgd, want veel van mijn quilt-klanten wonen niet bepaald in de buurt. Dus mag de vriendelijke bezorger van POST.NL weer een pakket met kleren brengen. Elke keer is het weer een verrassing wat er uit de doos komt, zijn het lieve zachte kleurtjes, of juist lekker bont? Vaak zit er een briefje bij met verzoekjes, of een aparte zak met kleertjes die er zeker in moeten. Wel handig, want ik kan een mooie selectie van kleurtjes en motiefjes maken, maar de emotionele waarde van een kledingstuk ken ik natuurlijk niet. Al is het wel zo dat juist de kleren waar je aan kan zien dat ze vaak gewassen zijn, of misschien zelfs een scheur of slijtplek hebben, de favorieten waren. Juist die kledingstukken kies ik uit bij het maken van het ontwerp. Dit keer was het een doos vol bont gekleurde jongenskleertjes, met daarin een zak met de meest favoriete stukken. Ik heb het maakproces deze keer eens op de foto gezet, om jullie te laten zien hoe dat in zijn werk gaat.Ik begin met alle kleertjes uitpakken, en probeer alvast kleurcombinaties te maken. Daarna maak ik heel veel vierkantjes, vaak eerst verstevigd, daarna gesneden. Vervolgens leg ik een ontwerp op een wit laken, en kijk ik samen met de klant of ze het zo mooi vindt. Eventueel kan er dan nog wat geschoven worden.
En dan kiezen we in overleg ook een kleur uit voor de rand en achterkant. Pas dan komt de naaimachine er aan te pas, zet ik alles in elkaar en wordt de zogenaamde "quilt sandwich" gemaakt, zodat de drie lagen van bovenkant, tussenvulling en achterkant stevig op elkaar zitten. Het doorquilten kan beginnen. Als laatste komt er een afwerkbies omheen, en mijn Dutch Patches merkje ertussen. Vervolgens maak ik foto's, om het resultaat aan de klant te laten zien. En dan mag POST.NL weer aan het werk, en gaat de quilt naar haar eindbestemming. Deze quilt moest bijna heel het land door, helemaal naar het Noorden. Klik hier, en je kunt nog wat meer foto's van deze vrolijke quilt bekijken.


1 reactie »

Juli
5

De allereerste kleertjes

Heel veel moeders zullen zich er in herkennen, babykleertjes van je kindje, die je niet weg wilt doen, maar dan liggen ze vaak maar in een doos op zolder of in de schuur. Daarom besloot ze om er een quilt van te laten maken. En wat was ze blij met het resultaat toen ze de quilt mocht ontvangen. Zoals ze zelf zegt, is het in één klap één van haar dierbaarste bezittingen geworden. De kleine babykleertjes van haar zoontje heb ik verwerkt in een deken. Veel kleertjes in zachte en grijze tintjes, met een paar blauwe en rode truitjes ertussen, maken samen een lieve deken. Er zijn enkele foto's van haar zoontje als baby afgedrukt op stof, en er in verwerkt. De quilt is omlijst met een grijze rand die mooi past bij het karakter van de deken. Voor op de achterkant maakten we een applicatie, met daarop de geboorte-tekst. Voor meer foto's klik je hier.

Geen reacties »

Juli
1

De T-shirts van papa

Haar twee jonge zoontjes missen hun vader die vorig jaar overleden is ontzettend. Daarom bedacht hun mama dat ze van de T-shirts van papa twee quilts wou laten maken. Twee kleurige quilts met een stoere legergroene rand en achterkant. Van alle shirts zijn in allebei de quilts een aantal stukjes verwerkt, zowel van de print die vaak op de voorkant van een T-shirt staat, als van de effen achterkant. Daardoor lijken de dekens veel op elkaar, maar zijn ze toch nét even anders. Heel erg blij waren ze ermee. hier vind je nog meer foto's van deze stoere quilts.


Geen reacties »

LRB