Dutch Patches

Memory Quilts

Aug
22

Voor nummer 3 - Hidden Stars

Al meer dan een jaar verzamelde ik zachte flanelletjes, ruitjes en streepjes in warme kleuren. Het zou een quilt worden voor zoon nummer 3, in de stofjes waar hij zo van houdt. De quilt die hij al jaren op zijn bed had liggen was toch écht een beetje kinderachtig, en bovendien veel te kort. Uiteraard mocht hij mee bepalen welk patroon ik zou gaan maken. Genietend, want ook ik hou van deze stofjes, had ik al af en toe patroontjes gezocht in boeken en tijdschriften. Mooie landelijke patronen, met patchwork sterren. Dus toen ik besloot dat zijn quilt deze zomervakantie écht gemaakt zou gaan worden, zocht ik een paar van die patronen bij elkaar, om samen met hem te gaan kiezen. En wat zegt hij? Erg mooi allemaal mam, maareh… ik wil eigenlijk het liefst iets heel eenvoudigs vierkantjes of zo...… Tja... het werd zijn quilt, en hij mocht kiezen... maar vierkantjes maak ik al het hele jaar door, had me er zo op verheugd om nu eens iets heel anders te maken. En toen herinnerde ik me een quilt uit het boek "Ratsburg Road Quilts" van Linda Koenig, "The Utility Quilt". Heel eenvoudig, met rechthoeken, maar niet allemaal vierkant. Die liet ik hem zien, en toen was ie meteen om, dat mocht het worden. En gelukkig, ik mocht er ook nog een ster op zetten. Deze quilt is het dus geworden, nét op tijd af voor zijn 19e verjaardag. Op een mooie zomeravond, zoals we er deze zomer al heel veel gehad hebben, ging ik met zoon nummer 1 op pad in ons dorp, en hij heeft de quilt prachtig op de foto gezet. En als je goed kijkt op de foto's hier, dan zie je dat ik er stiekem nog wat verborgen sterren in verwerkt heb.Geen reacties »

Aug
16

Kadootje uit Amerika

Een tijdje terug kreeg ik een pakketje uit Amerika. Wat er in zat was niet voor mij bestemd, ik hoefde het alleen maar naar iemand anders toe te brengen. Maar.... er zat nog een extraatje bij dat wél voor mij was. Een verrassing van mijn lieve broertje. Twee patchwork pakketjes om mini quiltjes mee te maken. Quiltjes met gezellige kattentafereeltjes erop, past helemaal bij mij. Ik heb nog geen tijd gehad om er aan te beginnen, maar het is een leuk projectje voor een volgende vakantie!

Geen reacties »

Aug
9

Roodborstjesquilt

Een quilt van de kleertjes van hun dochtertje. Roze, rood, maar ook grijs, donkerblauw en een beetje groen, en een héleboel leuke kleurige motiefjes. Er zat één heel lief shirtje bij met een roodborstje erop, daarom heb ik het de Roodborstjesquilt genoemd. Omdat er ook veel donkerblauw in zat, heb ik dat laten terugkomen in de rand. De kleur van de rand is meestal heel bepalend voor de uitstraling van een quilt. Dit komt mede doordat de kleur garen die ik kies om het geheel door te stikken, dezelfde kleur is als de rand en achterkant. Deze Roodborstjesquilt is inmiddels al weer een tijdje bij haar nieuwe eigenaar. Als je nog wat meer foto's wilt bekijken dan vind je die hier.
Geen reacties »

Aug
1

Naar Den Haag

Elk jaar gaat Paleis Noordeinde een paar zaterdagen open voor publiek en zijn er een zeer beperkt aantal kaartjes te koop. De rest van het jaar dient het als werkpaleis van onze Koning en Koningin. Dit jaar wist ik kaartjes te bemachtigen, dus daar gingen we, op weg naar Den Haag. Geen idee wat we konden verwachten, en hoe aangenaam verrast werden we. Heel welkom voelden we ons, geen moeite was gespaard om er een aangename toer door het paleis van te maken. Er was voor gekozen om uitleg te laten geven door het hofpersoneel dat dagelijks werkt in Paleis Noordeinde. Zo kon het gebeuren dat een secretaresse uitleg geeft over de puttikamer waar Willem Alexander en Maxima elke maandagochtend vergaderen, en iemand van de financiële administratie vertelt over de bijzondere kunstwerken die Anna Paulowna meenam uit Rusland. Maar ook werd er verteld over het stucwerk met de daarin door stucadoors verwerkte kleine "geheimpjes", en konden wij het servies van Willem Alexander en Maxima bewonderen, en werd er zelfs verteld hoe er te werk gegaan wordt als de lange tafels gedekt moeten worden voor een diner met gasten. Mooie, enthousiast vertelde verhalen, waarbij vragen van de bezoekers geduldig beantwoord werden. Foto's mochten gemaakt worden, selfies op de deftige trappen, geen probleem. En eenmaal weer buiten was er voor de bezoekers nog een bekertje gekoeld water en een heel mooi informatie boekje over Paleis Noordeinde. Dit bezoek was de reis naar Den Haag zeker waard, en uiteraard hebben we nog even door de stad geslenterd en van een lekker ijsje genoten op een terras.
Zo worden tafels gedekt


Het Balkon, van binnenuit gezien


1 reactie »

LRB