Dutch Patches

Memory Quilts

Okt
31

In loving memory Shaddai

In augustus sprak ik je voor het eerst, je wilde me graag wat vertellen over de quilt die je gemaakt wilde hebben. Het verhaal dat je me vertelde was er een vol verdriet, een verhaal zonder happy end. Nadat je hem negen maanden bij je had gedragen, verloor je jullie zoontje. Nooit heeft hij de kleertjes die in de kast klaar hingen gedragen. Je vertelt me hoe moeilijk het is, om de kast open te maken en de kleertjes eruit te halen, en dan naar mij toe te brengen, maar tegelijkertijd is dat wel wat je heel graag wil. En het lukt, samen met een lieve vriendin kom je de kleertjes brengen. We bespreken die dag jouw wensen, en hebben daarna nog menigmaal overleg over het ontwerp en de details. Zorgvuldig kiezen we de kleur stof voor de quilt, en bespreken we wat er op de achterkant komt te staan in geappliqueerde letters.

Je wilt heel graag dat de naam van je zoontje wordt uitgesproken en wordt opgeschreven, en dat er aan hem gedacht wordt, over hem gepraat wordt. De quilt moet generaties lang meegaan, om de herinnering aan hem te behouden, de tijd mag de letters van zijn naam achterop de quilt niet laten vervagen zoals ook de herinneringen niet mogen vervagen.

Shaddai

Vorige week kwam je de deken van zijn kleertjes ophalen. Om te koesteren, knuffelen, en omarmen, om bij weg te dromen en te denken aan jullie zoontje. Lieve mama van Shaddai, je liet me je verdriet zien, en ik bewonder jouw kracht en liefde.

Hier vind je nog wat meer foto's van de quilt voor Shaddai.1 reactie »

Okt
24

"Wasvoorschriften"

Hoe was je een quilt? En kan een quilt van kleding ook gewassen worden? Mag een quilt in de wasmachine en in de droger? Lopen de kleuren niet uit? Krimpt ie? Mag ik de quilt strijken? Allemaal vragen die regelmatig langskomen. Daarom zet ik het voor jullie nog eens op een rijtje hoe ik mijn quilts was.
Allereerst kun je vrijwel elke quilt wassen, ook als die van kleding gemaakt is. Immers, de meeste kledingstukken zijn, voordat ze in een quilt belanden, al menigmaal gewassen. Wanneer ik een quilt van kleding maak, zorg ik ervoor dat de stof die voor de achterkant gebruikt wordt voorgewassen is. Verder gebruik ik een tussenvulling die niet krimpt. Hierdoor blijft de quilt na het wassen goed in model en krimpt niet.
Was de quilt op een lage temperatuur met een fijnwasmiddel, en kies een kort programma (niet inweken) op je wasmachine. En als er veel felle kleuren stof gebruikt zijn, doe ik altijd een handvol colour catcher doekjes in de wastrommel erbij. Mochten er kleurstoffen loslaten, dan vangen die doekjes dat op, en krijg je geen vervelende verkleuringen.
Drogen in de wasdroger kan in de meeste gevallen prima, maar ook hier geldt, bij lage temperatuur! Haal de quilt er dan uit als die nog niet helemaal droog is, en hang ik hem uit voor het laatste beetje drogen. Zou je de quilt nat meteen uit de wasmachine ophangen, dan is hij behoorlijk zwaar, en zou hij kunnen gaan doorhangen. Liggend drogen kan ook natuurlijk, maar ik geef zelf de voorkeur aan eerst in de droger, en dan nog vochtig uithangen. Hang je hem buiten, dan liefst niet in de felle zon.
Strijken doe ik een quilt nooit, ik vind die kleine plooitjes die langs de naden ontstaan juist heel mooi, het geeft de quilt die gebruikte fluffy "look" waar ik van hou. Maar ga je toch strijken, dan ook hier, lage temperatuur, en slechts lichtjes strijken, anders druk je al het volume uit de quilt.
Er is dus geen enkele reden om een quilt op te bergen in een plastic zak, doos of in de kast, en niet te gebruiken. Een quilt moet juist gebruikt worden, daar wordt ie vaak alleen maar mooier van en af en toe wassen gaat prima.Geen reacties »

Okt
17

Kleertjes van langer geleden

Vaak zijn de kinderkleertjes die ik tot een quilt mag omtoveren van kleine meisjes en jongetjes. Maar soms zijn de kleertjes al wat langer bewaard, en zijn de kinderen al jong volwassenen. Leuk om de verschillen te zien, hoe anders de mode van toen was in vergelijking met nu. En ook een stukje herkenning, want dat zijn het soort kleertjes die onze inmiddels volwassen zonen droegen, al die jaren geleden. Ook deze quilt is gemaakt van kleding die lang bewaard werd door iemand die al een hele tijd heel graag een quilt ervan wilde laten maken. Nu is dat eindelijk gelukt, een quilt van de kleding van haar twee zoons, met een vrolijke rode rand eromheen. Een deken vol herinneringen, hele mooie, maar ook soms hele moeilijke. Ik gun haar zo dat deze deken haar de warmte en geborgenheid geeft die ze zo goed kan gebruiken. Nog een paar foto's kun je hier bekijken.

Geen reacties »

Okt
10

Restlapjes quilt

Een tijdje geleden hadden we een paar weekjes vakantie, en vond ik het een goed moment om mijn kast met voorraad stofjes eens op te ruimen. Van alle quilts die ik maak, blijven meestal wat reststukken over. Die bewaar ik, zonder doel, maar ja, stof weggooien kan ik ook niet zo goed. En af en toe moet je dan een beetje opruimen, stapeltjes maken, en dan ontdekken dat er wel een erg leuke kleurcombinatie ontstaat. En zo kreeg ik het idee voor deze quilt, van kleuren die je niet meteen bij elkaar zou combineren, maar die het mooi doen zo bij elkaar. De achterkant kreeg een gezellig streepje. De vierkantjes zijn wat groter dan dat ik meestal gebruik, daardoor was de quilt lekker snel klaar. Hier staan nog wat meer foto's om te bekijken.
Geen reacties »

Okt
3

Grijze puppy

Een grijze puppy, voor een lief klein babymeisje. De stof die we kozen is een zachte aaibare fleece, met wat accentstofjes voor de oren. En een grote roze strik natuurlijk. Is het geen schatje geworden?


1 reactie »

LRB