Dutch Patches

Memory Quilts

Apr
29

De tweede quilt van Omi's kleren

Vorige week zag je hier al één van de twee quilts die ik mocht maken van de kleding van een oma voor haar kleindochter. Vandaag de tweede, met een heel andere uitstraling. In deze quilt werden andere kledingstukken verwerkt en we kozen voor een andere kleur voor de rand en achterkant, een donkere antraciet. Ook deze quilt kreeg een op stof gedrukte, handgeschreven tekst op de achterkant. Een mooie, warme deken vol fijne herinneringen aan haar omi. Wil je meer foto's zien van deze twee quilts, dan kijk je hier.

Geen reacties »

Apr
22

De kleren van omi

Oma en kleindochter waren de beste maatjes, twee handen op één buik. Na haar overlijden zijn omi's kleren bewaard gebleven, en nu was het moment gekomen om er iets mee te doen. Mij werd gevraagd om er twee dekens van te maken, liefst allebei met een andere uitstraling. Vandaag laat ik de eerste quilt hier in het blog zien. Er zitten veel blauw en lichtgroen tinten in en om hier mooi bij aan te sluiten kozen we voor een ijsblauwe rand en achterkant. Er werd een afdruk op stof gemaakt van een handgeschreven tekst, die vervolgens op de achterkant van de quilt geappliqueerd werd. Uit respect voor omi, die niet zo van de social media was, laat ik de tekst hier niet zien. Een dergelijke handgeschreven tekst is een mooie persoonlijke toevoeging aan een herinneringsdeken. Het drukwerk wordt altijd heel netjes verzorgd door Borduur en Printstudio Nicole. Wil je nog wat meer foto's van deze quilt zien? Die staan hier. Volgende week in het blog de andere deken.

Geen reacties »

Apr
7

Bear paw quilt

Een paar maanden geleden ben ik weer eens begonnen aan een quilt voor mezelf, van mooie quiltstofjes in prachtige kleuren. Het patroon dat ik daarvoor uitzocht, heet Bear Paw, het lijkt dan ook een beetje op een berenpoot. Heel af en toe is er tijd om een blokje te naaien. De quilt is nog lang niet klaar, maar dat is prima, het is een leuk project om af en toe aan te werken.
Het Bear Paw block wordt al eeuwen gebruikt in quilts. Het verhaal gaat dat er in de tijd van de burgeroorlog in Amerika een Underground Railroad bestond, het was geen daadwerkelijke spoorweg, en ook niet onder de grond, het was een netwerk van mensen die slaven hielpen, die van het Zuiden naar het Noorden wilden vluchten. Ze werden van voedsel en onderdak voorzien en ze werden verder geholpen op hun vluchtweg. Maar wie kon je vertrouwen, en waar loerde het gevaar? Door middel van aan de waslijn ophangen van quilts werd in code gewaarschuwd of de weg veilig was, of dat er slavenjagers in de buurt waren. Het Bear Paw patroon gaf aan dat ze op de goede weg waren naar veiliger gebied, en dat ze water en voedsel konden vinden op hun pad. Een Log Cabin quilt zou betekend hebben dat het een veilig adres was, en het Flying Geese patroon dat ze de ganzen moesten volgen, richting Noorden. Het zijn spannende verhalen waar quilts een rol in spelen, verhalen over een tijd vol rassenhaat, misbruik, mishandeling, heel veel pijn en verdriet, maar ook over helden die, vaak onzichtbaar en onherkenbaar, streden voor gelijkheid en tegen het kwaad, en met gevaar voor eigen leven hulp boden. Er is een miniserie gemaakt naar aanleiding van deze verhalen, genaamd The Underground Railroad, een geweldige film die in meerdere delen dit fascinerende verhaal vertelt.


mijn Bear Paw block - zie je de berenpoten?


Log Cabin block


Flying Geese block

Geen reacties »

Apr
3

Kussens, kussens, kussens

Al bladerend door mijn archief, op zoek naar een foto, bedacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om wat foto's van kussens, die ik in de loop van de jaren gemaakt heb, nog eens een keertje te laten zien. In dit blog vooral veel kijkwerk dus, hier komen ze ... allemaal gemaakt van kleding. Het is slechts een greep uit de meer dan 140 kussens die ik maakte de afgelopen jaren.

Geen reacties »

LRB