Dutch Patches

Memory Quilts

Juli
30

Gungstol

Een paar weken terug zag ik hem langskomen, een statige Zweedse schommelstoel. We gingen er gezellig een dagje op uit en vanuit een leuk winkeltje in Vriezenveen namen we hem mee naar huis, alwaar hij een plek kreeg op onze veranda. Het was al een oudje, met de voor dit soort stoelen typerende sierschilderingen. Geen idee hoe oud precies. Wat we wel weten is dat de stoel in 1977 is gerenoveerd, want dat heeft Allan Olsen in de onderkant van de zitting gekerfd. Dat ie daarna veel gebruikt is, kon je er aan zien, maar het bleef een trotse Zweedse schoonheid. We hebben hem op zijn plek gezet, er hele avonden naar gekeken, over nagedacht, op geschommeld, en tot de conclusie gekomen dat ie toch een opknapbeurt ging krijgen. De kleur hadden we snel gevonden, een vergrijsde blauwtint mocht het worden, voor een wat zachtere uitstraling dan het originele nachtblauw. Dit type stoel werd in Zweden altijd voorzien van sierschilderwerk, en ik vond het een leuk idee om de schommelstoel ook nu weer een versiering mee te geven, maar dan eigentijdser en .... tja... eigenlijk heb ik er een beetje een Dutch Patches stoel van gemaakt. Het enige wat er nu nog aan ontbreekt is een bijpassend kussen, om nóg lekkerder te schommelen, maar dat komt vast wel goed :). Een heerlijke stoel voor een lome zomeravond, deze echte Zweedse Gungstol. Op de foto's kun je de metamorfose bekijken.


Zo vonden we hem


Met blutsen en deukjes


Gerenoveerd 1977




Zo is ie nu






2 reacties »

Juli
23

De stropdassen van opa

De stropdassen van opa waren allemaal bewaard gebleven en bij iedere stropdas was wel een herinnering aan wanneer hij die gedragen had. Zoals die ene speciale stropdas, die hij om had gehad toen ze net geboren was. Nu wilde ze er heel graag kussens van laten maken. En dan op zo'n manier dat je nog duidelijk kon zien dat het stropdassen waren. We kozen samen voor diagonale strepen, waarin je de vorm van de stropdas nog ziet.
Eén kussen kreeg een donkerblauwe achterkant, en het andere een bordeauxrode. Sierlijke kussens, van de chique stropdassenstoffen die mooie herinneringen boven halen. De foto's van deze kussens vind je hier.
Zo langzamerhand is de zomervakantie begonnen, sommigen vieren al vakantie, anderen wachten nog even. Dutch Patches is ook in vakantiestemming, we gaan even wat langzamer, en genieten van het zonnige weer, fietstochtjes, picknicks, de lange luie zomeravonden, een goed boek, heerlijk eten, zelfgemaakte ijsthee, Scrabble en Monopoly. En misschien een quilt... er komt vast af en toe nog wel een blogje langs.
Fijne vakantie allemaal!



Geen reacties »

Juli
18

Eén + één = twee

De postbode bracht een klein pakketje, met daarin negen lieve kleine truitjes voor de voorkant, en een geborduurd lakentje voor de achterkant van een kussen. Enkele jaren geleden maakte ik al een soortgelijk kussen voor hen van de kleertjes van hun oudste zoontje. Nu waren de kleertjes en het lakentje van hun tweede zoontje aan de beurt. Negen kleine truitjes, 9 vlakjes voor de voorkant en een wit lakentje met een prachtig borduursel voor de achterkant. Het kussen kreeg een knoopjessluiting, en het geheel werd doorgestikt. Daarna snel foto's gemaakt, en het pakketje mocht weer onderweg. Nu staan er twee kussens te pronken op hun bed, met mooie herinneringen aan de babytijd van hun zoontjes, die veel te snel voorbij gaat. Nog wat meer foto's bekijken, óók van de leuke achterkant? Die staan hier.



Negen lieve truitjes

De kussens samen


Geen reacties »

Juli
9

30 jaar bewaarde kleertjes

Ze had al 30 jaar enkele kledingstukjes bewaard van toen haar zoon nog een baby was, en nu was de tijd gekomen om er iets mee te doen. Of ik van deze kleertjes een klein babydekentje kon maken. Eigenlijk dacht ze dat het niet mogelijk was, het waren slechts acht kleine truitjes en sommige hadden kleine beschadigingen of vlekjes. Maar omdat het maar een klein dekentje (70cmx90cm) hoefde te worden, wilde ik het toch graag proberen, omdat ik wel mogelijkheden zag. Ze stuurde een pakketje met de kleertjes naar me op en het passen en meten begon. En het lukte! Een heel vrolijk dekentje is het geworden. We kozen voor de achterkant een lief rood ruitje, en ook het biesje maakte ik van hetzelfde ruitje. Het is een mooi erfstukje geworden. Een dekentje van kleertjes die al 30 jaar bewaard werden, een dekentje dat nu heel geschikt zou kunnen zijn voor een baby'tje. Wil je nog wat meer foto's bekijken van dit vrolijke dekentje met de ruitjes achterkant? Die staan hier.





8 kleine truitjes


Geen reacties »

Juli
3

Gele bloemen....

Gele bloemen, een vrolijke zonnige toevoeging aan een heel grote quilt, gemaakt van werkkleding. Een tas vol met kleding, echte werkkleding, ruitjes en streepjes overhemden, een rood t-shirt en werkbroeken van ruwe stoffen arriveerde. Veel van de kleding vertoonde kleine brandgaatjes en reparatieplekken. Mijn vermoeden dat zijn beroep lasser was, werd bevestigd. Er waren gelukkig nog genoeg stukken stof die ik goed kon verwerken, en het was juist mooi om ook een stukje gerepareerde kleding erin te laten zien. De bloemen zijn vrolijk en staan symbool voor hen samen, één grote bloem, en zeven kleine bloemen, voor hun zeven kinderen. Maar de reden waarom deze deken gemaakt werd is helemaal niet zo vrolijk en zonnig. In dit grote gezin sloeg corona genadeloos toe, en nu moeten ze hun echtgenoot en vader missen. Haar steun en toeverlaat is er niet meer, juist nu ze hem zo ontzettend nodig heeft in de strijd tegen kanker die ze moet voeren. Een deken van zijn kleding kan haar hopelijk de warmte en herinneringen aan mooie tijden geven, die ze op dit moment zo goed kan gebruiken. Er zijn hier nog wat meer foto's te bekijken van deze quilt.







Geen reacties »

LRB