Dutch Patches

Memory Quilts

Sept
25

The making of

Op dit moment werk ik aan een kinderkleertjesquilt. De kleertjes van drie broertjes worden verwerkt in één deken. Heel veel leuke motiefjes in mooie grijze, zachtgroene, witte en donkerblauwe tinten. Het leek me leuk om jullie eens mee te nemen in het maakproces, en te laten zien wat er allemaal bij komt kijken om een mooie quilt te maken. Deze kleertjes kwamen in een grote doos, gebracht door de postbode. Nadat ik de kleertjes bekeken en uitgezocht heb, begint het snijden van heel veel vierkantjes. Elke keer wordt het kleurenpalet weer anders. Wanneer er genoeg vierkantjes zijn, dan leg ik een ontwerp voor de quilt op een wit laken op de vloer. Daarvan gaat een foto naar de klant, zodat er eventueel nog wat geschoven of aangepast kan worden, maar dit is ook het moment om een kleur te kiezen voor de rand en achterkant. Soms is meteen duidelijk welke kleur het moet worden, soms bestel ik wat stofstaaltjes om te bekijken wat de mooiste match is. Daarna wordt de stof en bijpassend garen voor de rand en achterkant besteld en kan het ontwerp in elkaar genaaid worden. Hoe het maakproces verder gaat, dat vertel ik in een volgend blog, en ik zal onderweg wat foto's maken.vierkantjes kleurenpalet


het ontwerp


op zoek naar de juiste kleur2 reacties »

Sept
19

Molly en Elvis

Wanneer er Dutch Patches klanten komen worden ze meestal bij het raam naast de voordeur nog voordat ze aanbellen al welkom geheten door Elvis en Molly. Als ik de deur van mijn atelier open maak, komt het regelmatig voor dat de klanten door het raam contact met ze aan het maken zijn, en aandacht krijgen onze twee katten maar wat graag.
Door dat raam (en nog een heleboel andere ramen in huis) maken ze contact met de buitenwereld. Dwarrelende blaadjes en voorbij marcherende colonnes mieren volgen, snuit-aan-snuit door de ruit met de hond van de buren, voorbijgangers op straat volgen, en als de baasjes het huis verlaten, komen ze ons uitzwaaien. Tenminste, als ze niet net liggen te slapen, want dat is toch ook wel één van hun lievelingsbezigheden op een dag.
Op verzoek, en omdat ze zo enorm schattig zijn, nog eens een blogje over onze Britse Korthaar katjes Sweet Molly en Elvis K. Presley, zoals ze voluit heten. Mét een reeks foto's natuurlijk. En een kort filmpje van een speelse Molly kan er ook nog wel bij. Veel kijkplezier!
Sweet Molly


Elvis K Presley


doezelen op een quilt


Onze helemaal niet norse kater


Geen reacties »

Sept
10

Stoer zwart

T-shirts, spijkerbroeken, polo's, overhemden en truien, een tas vol heren kleding werd naar Baarlo gebracht. Per toeval zag ze Dutch Patches op Facebook langs komen, en het voelde voor haar alsof het zo moest zijn, dát wilde ze van zijn kleding laten maken. Hij droeg veel donkere kleding, en ze vroeg zich af of dit ook mooi zou zijn om een deken van te laten maken. En dat is zéker mooi. De kledingmerken die hij graag droeg zijn er in verwerkt, wat het heel herkenbaar maakt. Ik maakte een deken voor haarzelf, en een kussen voor haar zoon. Voor de rand en achterkant kozen we zwart, want juist zwart maakt het stoere karakter van deze quilt helemaal af. Een mooie tekst, die bij hun samen hoort, is op stof gedrukt en in de deken verwerkt. Hier kun je nog wat meer foto's van deze quilt en het kussen bekijken.

Geen reacties »

Sept
4

De boerenkiel

Broeken, overhemden, T-shirts, pyjama's, polo's, shorts, trainingsbroeken, truien en een boerenkiel. De boerenkiel had ze zelf voor hem gedecoreerd, lang geleden. Heel veel kleding, en van alles werd één of meer vierkantjes verwerkt in deze quilt. Van een tekst die op een poloshirt stond, maakte ik een applicatie. "Opa Frans" staat nu prominent op de achterkant. En omdat ze fuchsia zo'n mooie kleur vind, werden de rand en achterkant fuchsia. Haar dochters en kleindochters mochten ook een quilt laten maken van de kleding van hun vader en opa, van dezelfde kleding, maar ze kozen voor een heel andere uitstraling. Aan deze quilts wordt nog gewerkt, en het resultaat komt later. Meer foto's van de quilt met de boerenkiel kun je hier bekijken.

Geen reacties »

LRB